Menü Bezárás

Szabályrendszer


Könnyen érthető kiadványok készítésekor a magyar nyelvi szerkezeteket, illetve a magyar nyelv szókincsét az Olvasó ismert vagy vélelmezett szövegértelmezési képességére figyelemmel speciális módon alkalmazzuk. Fontos szempont továbbá az információk logikus elrendezése, illetve az információk hiánytalansága.

Könnyen olvasható kiadványok készítésekor a kiadvány arculatát az Olvasó látható és/vagy hallható információk ismert vagy vélelmezett észlelési képességére figyelemmel speciális szabályok alapján készítjük el.

A könnyen érthető és könnyen olvasható kiadványok készítésekor tehát szabályrendszert használunk.

A Magyarországon jelenleg forgalomban lévő szabályrendszerek – a Down Alapítvány kivonatos szabályrendszerén kívül – nemzetközi együttműködés keretében, alapvetően az angol nyelv sajátosságai alapján készültek, és ezek magyar nyelvű fordítása jelent meg.

Bár vannak olyan szabályok, amelyek az adott nyelvtől függetlenül jól alkalmazhatók, meggyőződésünk, hogy szükség van egy, a magyar nyelv sajátosságai alapján kidolgozott szabályrendszerre is. Ezen a szegedi Könnyen Érthető Információs Központ munkatársai jelenleg dolgoznak, megjelenése 2022-ben várható.

Magyarországon 2002-ben jelent meg az első útmutató az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége gondozásában. Ezt ma már nem használjuk.

Magyarországon 2009 óta az Inclusion Europe ajánlásait alkalmazzuk. Az Inclusion Europe a könnyen érthető és könnyen olvasható anyagok megjelölésére bevezetett saját logójának ingyenes használatát ennek a szabályrendszernek az alkalmazásához köti. A logóról és a logóhasználat szabályairól bővebben itt olvashat.Miért is fontos a könnyen érthetőség? És milyen szabályokra lehet például gondolni?
Ajánljuk figyelmébe az alábbi rövidfilmeket.

590cookie-checkSzabályrendszer

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Betű átméretezése
Kontraszt mód