Menü Bezárás

A könnyen érthető magyar nyelvA könnyen érthető magyar nyelvű információ a sztenderd / irodalmi magyar nyelvű információ írott szabályrendszer alapján készített változata. Ezt nyelven belüli fordításnak is nevezzük. Könnyen érthető magyar nyelvű információ készíthető közvetlenül az írott szabályrendszer alapján. Ezt inkább szövegalkotásnak nevezzük.

A könnyen érthető nyelv a Közös Európai (nyelvi) Referenciakeret alapján az A1-es szintnek felel meg. Angolul: Easy Language. Németül: Leichte Sprache.
Az egyszerűen érthető nyelv az A2-es, illetve a B1-es nyelvi szintnek feleltethető meg. Másképpen, közérthető nyelvnek vagy világos beszédnek is mondjuk. Angolul: Plain Language. Németül: Einfache Sprache.


Fontos megjegyeznünk, hogy adott szakterület által használt terminológia az újabb felismerések, tudások, kutatási eredmények alapján változhat. Ez a tudomány fejlődésének a természetes velejárója. Hosszú éveken keresztül a sokunk által művelt szakterület központi fogalmaként a “könnyen érthető kommunikáció – KÉK” szakkifejezést használtuk; ezt vezettük be és ezt terjesztettük el. A szegedi Könnyen Érthető Információs Központban ma úgy gondoljuk, hogy célszerűbb a “könnyen érthető nyelv” kifejezést alkalmazni. Erről a kérdésről még nem született magyar nyelvű publikáció és a tudományos igényű, szakmai viták megszervezése is előttünk álló feladat.


Az egyenlő eséllyel hozzáférhető információ készítésének, a könnyen olvasható és könnyen érthető nyelv alkalmazásának a célja, hogy a sztenderd információk megértéséhez magas támogatást igénylő, elsősorban értelmi sérült személyek

  • egyrészt másokhoz hasonló módon élvezhessék az olvasást, az emberiség kulturális javaihoz való hozzáférést,
  • másrészt a megértett információk birtokában másokkal azonos alapon hozhassanak az életüket érintő döntéseket, és így gyakorolhassák az önrendelkezéshez fűződő emberi és állampolgári jogaikat.


570cookie-checkA könnyen érthető magyar nyelv

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Betű átméretezése
Kontraszt mód