Menü Bezárás

Könnyen érthető képtár


Az értelmileg akadályozott tanulók általános iskoláiban, az 1-8. évfolyamon kerettantervek határozzák meg a tanítási tartalmakat. A kerettantervek szerzői javaslatot tesznek a megtanítandó fogalmak körére is. Ezen fogalmak, illetve a gyakorlatban dolgozó gyógypedagógusok tapasztalatai alapján összeállítottunk egy, az alsó tagozaton a tanítás során használatos, ezer kifejezésből álló listát. Ezt követően elkészítettük, illetve elkészítjük ezeknek a kifejezéseknek a könnyen felismerhető képi változatát, amit könnyen érthető képtárnak nevezünk. A képek felismerhetőségét első, második, harmadik és negyedik osztályos tanulók gyógypedagógusaikkal közösen, három fordulóban ellenőrizték. A képeket a tanulók és a velük foglalkozó gyógypedagógusok visszajelzései alapján, szükség esetén többször is javítottuk. Ilyen módszerrel eddig 537 darab kép készült el. A munkát 2022-ben a felsőtagozatos 1000 fogalommal folytatjuk.

Jelenleg a könnyen érthető képtár online elérését és a képek szerkesztését is biztosító felület létrehozásán dolgozunk. Nagyon bízunk abban, hogy ez a képtár elnyeri majd a gyakorlatban dolgozó gyógypedagógusok tetszését, és eredményesen fogják tudni alkalmazni a mindennapi tanítási folyamatban.

A könnyen felismerhető képtár 1-4. osztályban felhasználható elemeinek a kidolgozásakor abból indultunk ki, hogy a személyállandóság segíti a képek értelmezését. A személyállandóság azt jelenti, hogy azokon a képeken, amelyeken pólyásbabát, kislányt vagy kisfiút, nőt vagy férfit, idős nőt vagy idős férfit is ábrázolunk, mindig ugyanazt a karaktert jelenítjük meg. Az embereknek ezt a csoportját KÉK családnak neveztük el.

Szeretnénk itt és most megmutatni a KÉK család tagjait.

férfi pólyásbaba_kislány pólyásbaba_kisfiú kislány kisfiúnő idős nő idős férfi


960cookie-checkKönnyen érthető képtár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Betű átméretezése
Kontraszt mód