Menü Bezárás

Gyógypedagógusok továbbképzési programja


Célunk, hogy 2024. január 1-től a fővárosban és minden megyében átlagosan 20 olyan gyógypedagógus dolgozzon a köznevelés intézményrendszerében, akik akkreditált pedagógus-továbbképzés keretében felkészültek a könnyen érthető nyelvnek mint módszernek az alkalmazására értelmileg akadályozott gyermekek és tanulók vagy tanulásban akadályozott tanulók körében.

Jelenleg a 60 órás továbbképzési program akkreditációján dolgozunk. A továbbképzési programot szisztematikus képzésfejlesztési folyamatban terveztük meg. Első lépésben meghatároztuk azokat a munkaköri feladatokat, amelyeket a gyakorlatban dolgozó gyógypedagógus tanulásban akadályozott, illetve értelmileg akadályozott gyermekek és tanulók fejlesztése, nevelése és oktatása során ténylegesen végez, és amelyek szorosan kapcsolódhatnak a könnyen érthető nyelv alkalmazásához. A szakértői munkacsoportban összegyűjtött és rendszerezett munkaköri feladatokat a gyakorlatban dolgozó gyógypedagógusokkal validáltattuk. Ez azt jelenti, hogy megkérdeztük a kollégákat és kolléganőket arról, hogy végzik-e ténylegesen az adott munkaköri feladatot, ha igen, akkor milyen gyakran; mennyire tartják fontosnak az adott munkaköri feladatot, illetve mennyire tartják könnyűnek vagy nehéznek az adott munkaköri feladatra történő felkészülést. Az eredmények alapján a munkaköri feladatokat pontosítottuk, fontossági sorrendbe állítottuk, újracsoportosítottuk. Ezt követően dolgoztuk ki azokat a tanulási eredményeket (ismereteket, képességeket, jellemző attitűdöket, felelősségvállalásokat és autonómiaszinteket), amelyek a rendszerbe szedett, validált munkaköri feladatok színvonalas és eredményes ellátásához szükségesek. A tanulási eredmények képezték az alapját a tematika, a felnőttképzési módszerek és az ellenőrzés, értékelés szempontjainak a kimunkálásához.

Az első pedagógus továbbképzési csoportot Csongrád-Csanád Megyében 2022. tavaszán szeretnénk elindítani 20 fővel.

További információkért kövesse Facebook oldalunkat vagy a honlapon a hírek rovatot.550cookie-checkGyógypedagógusok továbbképzési programja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Betű átméretezése
Kontraszt mód